Descoperă Mocrea, locul în care vei găsi cea mai veche cramă - pivniță din Transilvania, prima școală slovacă din România și Apa-Acră cu proprietăți curative, cunoscută încă din Evul Mediu.
Péterffy János, un nobil al locului, a colonizat în 1745 mai multe familii de slovaci în Mocrea. A fost înființată prima Școala pentru slovaci de pe teritoriul actual al României în 1776. Tot acum este construită biserica Evanghelică din Mocrea între anii 1781-1783. În 1803-1808 moșia Ineului și satele înconjurătoare au fost cumpărate de baronul Atzel Ștefan. La un joc de cărți unul dintre fiii săi, Peter Atzel, a pierdut moșia (1833) în favoarea lui Ladislau Falk din Gyor, evreu care trecând la catolicism și-a schimbat numele în Solymosy și a fost înnobilat cu titlu de baron (1877). Biserica Ortodoxă actuală a fost ridicată după 1860, fiind sfințită în 1866. Poartă hramul Sfântului Apostol Andrei.
Satul este atestat documentar încă din anul 1160, cu numele de Villa Aqua iar în 1199 sub numele de Macra. Împăratul roman Probus a deținut viile din această zonă a Ineului în secolul al III-lea d.HR . În acest raționament, numele Ineului poate fi conectat de practicile dionisiace, de numele Dionysos, și mai departe, de activitatea viticolă veche de milenii în zona Ineului.